Vind je je woonomgeving wat grijs? Maar zijn er wel bomen geplant in de stoep? Deze boomspiegel kan je beplanten en zo bijvoorbeeld een ‘minituintje’ maken.

Voor je begint, moet hiervan melding maken bij de eigenaar van de boomspiegel/boom. Vaak zal dit de gemeente Tilburg zijn. Het toestemming vragen en het gebruiken van de boomspiegel is gratis en kan gedaan worden via natuur_groen@tilburg.nl

Stap 1) verwijder al het vuil en het onkruid
Stap 2) maak de grond los, zonder dat je hierbij boomwortels raakt of beschadigd. Het heeft de voorkeur om geen grond toe te voegen. Soms is dit toch nodig. is kun je nog wat teelaarde aanbrengen; 5-max. 10 centimeter. Meer teelaarde is slecht voor de boom.
Stap 3) zet plantjes in de boomspiegel. Je kunt er ook voor kiezen om in t zaaien of bloembollen in de grond te doen. Het beste resultaat is bij jonge bomen. De wortels nemen dan nog niet veel ruimte in en de kroon van de boom laat nog voldoende licht door voor de planten in de boomspiegel. Note: sommige boomspiegels zijn niet geschikt omdat ze vol liggen met wortels.

Wil je samen met je buren/straatbewoners meerdere boomspiegels tegelijk beplanten, geef dat dan zeker door!
Mogelijk dat de gemeente hierbij kan helpen.
Folder Boomtuintjes van de Gemeente Tilburg

Plaatje folder boomspiegels

Voor je begint:

Let op! Sommige bomen staan in de bestrating. Daar kan dit niet!.

* Kies bij de beplanting geen planten die diep wortelen of over de stoep gaan hangen. Gebruik ook geen giftige of stekelige planten. Planten mogen zijdelings niet meer dan 30 cm buiten de boomspiegelrand uitsteken.
* Plant geen klimplanten, bomen of struiken.
* De boomwortels mogen niet worden beschadigd of verwijderd.
* Hekjes, muurtjes of opstaande randen e.d. zijn niet toegestaan.
* Als je verhuist en niemand anders in de straat wil of kan de verzorging van de boomspiegel op zich nemen, moet je de beplanting uit de boomspiegel verwijderen.
* Bij werkzaamheden aan straten, stoepen, kabels en leidingen e.d. kan het zijn dat het boom-spiegeltuintje in de weg ligt. De gemeente probeert dan de tuin te behouden, maar dat kan helaas niet altijd. De gemeente draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele beschadiging of verwijdering van de beplanting in de boomspiegel.
* Voor het beplanten van boomspiegels worden in principe geen tegels verwijderd.
* Het heeft de voorkeur om geen grond toe te voegen. Mocht dit toch nodig zijn, dan mag de grond in een boomspiegel 5 – max. 10 cm worden opgehoogd (meer is slecht voor de boom);
Onderhoud van de beplanting in de boomspiegel
* Geeft de planten regelmatig water. Ook als het geregend heeft kan het bij de boomspiegel toch nog droog zijn.
* Zorg ervoor dat de beplanting niet over de stoep hangt. Snoei het anders terug. Op deze ma-nier hebben voetgangers er geen hinder van.
* Haal uitgebloeide bloemen weg. Dit stimuleert de groei en bloei.
* Haal onkruid en zwerfvuil regelmatig weg.
* Bemest de boomspiegel af en toe met goede compost.
* Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen.

Welke planten zijn het meest geschikt?
Je gaat planten tussen de wortels van de boom. Daarom kun je niet kiezen voor beplanting welke diep wortelt. Maar ondanks dit blijven er nog voldoende geschikte plantsoorten over. Zie ook de folder.

Tip: Denk er ook aan dat je gelijk iets kunt doen voor vogels, vlinders en insecten! Het groen trekt vogels aan en bloemen, zoals lavendel, zijn erg geliefd bij hommels en vlinders.