Sparrenstraat

Kartrekkers:: Sylvia en Esmee

25 mei was de dag dat… ‘De Sparrenstraotertjes’ de groene handen uit de mouwen zouden gaan steken….

“Onze” Sparrenstraat is gevuld met allerlei soorten en maten bewoners; Jong, oud, aanwezig en minder aanwezig, maar er is één ding wat men met elkaar gemeen heeft; Het sociale en er voor elkaar willen zijn vind men belangrijk! Fijn wonen betekent goed zijn voor de ander en dit uit zich in allerlei vormen.

We waren en zijn het er met elkaar over eens dat een dergelijke mooie mengelmoes, een (nog) mooiere straat verdient, dus … aan de slag!

De initiatiefneemsters, waren reeds enorm gemotiveerd dankzij de bijeenkomst van ‘Het Schonste Strotje’ en wisten zo’n 10 gezinnen deelgenoot van hun enthousiasme te maken.
Met een hoofd vol ideeën en wilde plannen zijn zij begonnen met de voorbereidingen en de stappen naar concrete groene(re) schône resultaten konden rap genomen worden. Want de datum voor een gezamenlijke vruchtbare maak-de-straat-nog-mooier-dag werd geprikt: 25 mei was de dag dat…

Alsof de weergoden er eveneens zin in hadden, begonnen we de dag met een lekker bakje koffie, een koekje en zo’n 20 enthousiastelingen in t zonnetje. De één met wat groenere vingers dan de ander, maar allen even blij en gemotiveerd.

Zonder heel strak plan, verdeelde de groep zich in kleinere groepjes; Geveltuintjes, plantenbakken, voortuinen en gevelbakken. Ieder ging zijn/haar weg, maar niet zonder elkaar uit het oog te verliezen. De benodigde spullen werden bij elkaar geïnventariseerd en een paar mensen gingen richting tuincentrum. Na een dag klussen, tuinieren, maar vooral gezellig samen bezig zijn, zag de straat er al een stukje fleuriger uit.
De grootste ‘winst’ werd behaald in het contact onderling. Buren die elkaar doorgaans groeten en even een praatje maken, werden op deze dag heuse ‘kluspartners’ en kwamen tot de ontdekking dat ze samen een hele hoop voor elkaar konden krijgen.

De periode die volgde werd voornamelijk gevuld met zoeken naar nog meer acties. Via de straat-app en een praatje voor het huis, werden ideeën met elkaar uitgewisseld en zijn bijvoorbeeld de gevelbakken tot stand gekomen. De bakken die van origine de gevels van de Sparrenstraat sieren, moeten terug in het straatbeeld, maar wie zou ze zo mooi en vakkundig kunnen maken?

Met de stichting ‘Het hou vast’ om de hoek, waar jongeren met een licht verstandelijke handicap met ondersteuning wonen en in de bijgelegen houtwerkplaats werken, was de keuze niet zo moeilijk gemaakt. Onze wensen werden getekend en de bakken worden gemaakt. We hopen ze op 26 september met veel trots te kunnen showen aan de jury, maar er uiteraard vooral zelf enorm van te genieten!

Een ander idee, wat ook al een aantal maanden bij enkele bewoners op de wensenlijst stond, is de ‘Mini-straat-bieb’; een kastje in de straat waar men boeken kan lenen, achterlaten of ruilen. Deze gaat gemaakt worden door en voor onze straatgenoten. De vraag of dat dan ook binnen het ‘SchonsteStrotje’ past, was makkelijk te beantwoorden; Ja! Want wat is er meer ontspannen om in een opgefleurde straat, een boek te lezen én je buurtgenoot er ook nog eens van te laten genieten?!?!

26 September zal de straatbieb officieel worden geopend. En hoewel we qua beplanting en het uitbreiden van de plantenbakken nog wel wat werk gaan hebben, zijn we tot dusver tevreden met ons behaalde resultaat; Op meerdere plekken groeit en bloeit er iets, de bewoners hebben elkaar op een andere manier leren kennen en er zijn al vele leuke plannen gemaakt voor het volgende voorjaar!

Als de jury onze straat komt bezoeken, kunnen ze halverwege de straat even pauzeren en genieten van verse producten, die door eenieder zijn bereid tot heerlijke gerechten, dus …wees welkom!!

(En pssst jury…vergeet 26/9 niet een (kinder)boek mee te nemen om te ruilen of te doneren;))